Ahşap yapılara; ormanlık alanların yoğunlukta olduğu yerlerde, yurdumuzda özellikle Karadeniz Bölgesi’nde ve turistik yerlerde bağ evi, konut, bungalov ev, otel, pansiyon, restoran, cafe inşasında rastlanmaktadır. Ahşap yapılar; doğal materyalden üretilmesi, nefes alması, kolay inşa edilmesi ve estetik açıdan hoş görünmesi nedeniyle tercih edilmektedir.
Ancak ahşap materyaller ısı ve ses yalıtımı açısından yetersizdir. Özellikle zemin döşemesinde tahta malzemeler kullanılan yapılarda sıcaklığın etkisiyle genleşme sırasında sesler çıkabilmekte, yürürken gıcırdamalar olabilmektedir. Ayrıca dış mekân sesleri de bina içinden duyulmakta, gürültü kirliliği rahatsız edici düzeylere ulaşabilmektedir. Bu nedenle kaliteli yalıtım malzemeleri kullanılarak etkin bir akustik izolasyon sağlamak önemlidir.
Ahşap yapılara ses yalıtımı yapılırken yüksek ses yutma kapasitesine sahip kauçuk, melamin veya poliüretan süngerler, akustik halılar, kauçuk paneller kullanılabilir. Ayrıca cam yünü, taş yünü, ahşap yünü gibi malzemeler zemine ve duvarın iç kısımlarına döşenerek lamine edilebilir. Ahşap binalarda yalıtım yapılırken ses izolasyonu sağlamanın yanında yangın tedbiri de alınmalıdır. Vernikli ahşap tutuşmaya son derece elverişli bir materyal olduğu için bina içinde ufak bir alevlenme ya da elektrik kontağından çıkan kıvılcım kısa sürede büyüyerek yangına sebep olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için yalıtım malzemesi seçerken alev almaz, sıcaklık değişimlerinden etkilenmez özellikteki yanmaz poliüretan süngerler kullanılmalıdır.
Ses yalıtımı, binanın inşası sırasında yapılabileceği gibi sonradan da yapılabilir. Ahşap yapılarda zemin, tavan, duvar gibi yatay ve düşey yüzeyler ihtiyaca uygun yalıtım malzemesi ile kaplanarak dış mekân seslerinin ve gürültünün bina içine girmesi önlenebilmektedir. Ahşap yapılar beton yapılara göre daha geçirgen olduğundan yalıtım için bariyerli kalın süngerler veya yumurta, piramit, labirent şekillerindeki yüksek ses absorbsiyon kapasitesine sahip akustik süngerler kullanılabilir.