Taşyünü volkanik bir kaya olan bazalt taşının 1350 oC-1400 oC’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşturulmaktadır. Bazalt siyah renkli ve çok sert bir kayaçtır bu nedenle yapı taşı olarak da kullanılabilmektedir. Elyaf haline getirilen bazalt çeşitli çeşitle ebatlarda preslenerek şiltei levha, boru şeklinde üretilebimektedir. Taşyünü ısı yalıtımı (mantolama), ses yalıtımı ve yangın yalıtımı amacıyla sıkça kullanılan bir yalıtım malzemesidir.
Levha taş-yünlerine isteğe göre alüminyum folyo ve cam tülü kaplanmaktadır. Teras çatılar için bitümlü taş yünü ile bina dış cephe ve ara bölme duvarlarında kullanılan, alçı plaka kaplanmış “Kalibel” üretilmektedir. Ayrıca gemi sanayisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İnşaat ve tesisat işlerinde ısı ve ses yalıtımı amaçlı olarak kullanılabilen taş yünü yüksek dayanım sıcaklığı dolayısıyla yaygın durdurucu olarak da kullanılmaktadır. Isı, ses, yangın yalıtımı vasfını taşıyan yegane malzeme taş yünüdür.
Isı Yalıtımı
Taşyününün ısı iletkenlik değerinin çok düşük olması onu iyi bir ısı yalıtım malzemesi yapmaktadır. Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035 – 0,040 W/mK aralığındadır. Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50/+1000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır. Taşyünü zamanla bozulmayan ve kaybolmayan bir yalıtım malzemesidir. Organizmalar tarafından yenmez ya da yok edilmez. Taşyünü hem soğuk hem de sıcaktan koruyan mükemmel bir ısı yalıtımı malzemesidir. Taşyünü izolasyon sistemleri, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlamakta , ayrıca binalarda iklimsel konforlu koşullar sunmaktadır.
Ateşe Karşı Dayanıklılık
Taşyününün en önemli özelliklerinden biri 1000°C üzerindeki ısı karşısında dayanıklılığıdır. Düzgün uygulandığı taktirde taş yünü, insan hayatını kurtarmaya gerekli olabilecek değerli dakikaları kazandıracak yangın güvenliği vazifesi görmektedir. Taşyünü ile mantolama yapılan yapılar, yangına karşı güvenlidir, zira taşyünü yangının başlayıp yayılmasını önlemektedir.
Ses Titreşim ve Emiciliği
Taşyünü, yalıtımının içinden geçen ses titreşim enerjisini sıcaklığa dönüştürmektedir. Taşyününün çapraz geçişli sayısız elyaftan oluşan yapısı, tümüyle titreşimleri etkisiz hale getirmektedir. Bu benzersiz fibröz elyaf yapısı taş yününü en iyi ses emici inşaat malzemelerinden biri haline getirmektedir.
Su İticiliği
Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.
Buhar Geçirgenliği
Taşyünü buhar geçirmekte, dolayısıyla nem binanın içinde tutunamamaktadır ki bu yalıtımlı konut ve ofis yapılarını konforlu hale getirmektedir.
Boyut Stabilitesi
Taş yününün boyutları sıcaklığın iniş çıkışlarına bağlı olarak değişmemektedir. Taşyünü elyaflarının homojen oryantasyonu mükemmel mekanik özellikler ve kalıcı boyut stabilitesi kazandırmaktadır.
Taş Yünü Panellerin Kullanım Alanları
Taş yünü metal paneller çeşitli kalınlık ve ölçülerde üretilebilmektedir. Renk ve desen seçenekleriyle sunulan paneller montaj sonrası bitirme işlemi gerektirmeden kullanıma hazırdır. Her türlü mimari detaya uygun montajı mümkün olan paneller; İç mekanların bölünmesinde, Dış mekanlarda bağımsız birimler oluşturmada, Yanıcı parlayıcı maddelerin depolandığı yerlerde, Ses ve ısı yalıtımı, özellikle de yangın güvendiği sağlamak amacıyla kullanılabilecek en iyi malzemeden biridir. Estetik görünüm, kolaylık, hız zamandan ve işçilikten tasarruf sağlamaktadır.