Mebran, yalıtım uygulamalarında kullanılan ve yalıtımın özünü oluşturan bir malzemedir. Bilindiği gibi günümüzde bina ve konutların yalıtımları oldukça büyük önem taşıyan bir konudur. Binaların daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir şekilde kalabilmeleri için membran uygulamalarının yapılması gerekiyor. Son yıllarda bina ve konutlara membran uygulaması yapılması zorunlu hale geldi. Özellikle yeni imar edilen konutlarda bu durum zorunlu bir durum olarak dikkat çekiyor. Membran uygulamaları hem ısı hem de su yalıtımı konusunda uygulanan malzemeleridir. Membranların su yalıtımında kullanılması işle birlikte bina ve konutların su ve neme karşı korunması sağlanıyor. Isı yalıtımındaki faktörü ise bina ve konutların kışın soğuktan yazın da sıcaktan korunmalarını esas alıyor.
Su yalıtımı için kullanılan membranlar 10 metre uzunluğunda 1 metre genişliğinde rulo şeklinde olan malzemelerdir. Tamamı ile bünyesinde zift ve asfalt yer alıyor. Membran içerisinde zift ve asfaltı bir arada tutan etken ise keçedir. Membranların ağırlıkları içindeki etken maddelere göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 50 ile 70 kilo arasında değişiyor. Su yalıtımı için kullanılan membranların polyester keçe taşıyıcılı, cam tülü taşıyıcılı içerikleri olarak ikiye ayrıldığı biliniyor. Polyester keçe taşıyıcılı membranlar en sağlıklısı ve en kalitelisidir. Dış yüzey olarak da düz membran ve taşlı membran olarak da ikiye ayrılıyor. Düz membranlar üzerinde herhangi bir etken madde olmadan sadece yüzeye sahip olan membranlardır. Taşlı mebranlar ise çatılara membranın uygulanması ile malzemenin güneşten olumsuz etkilenmesini engellemek için yüzey kısmına fabrika çıkışlı ince kum serpme işlemi yapılarak uygulanan malzemelerdir.
Su yalıtım malzemesi olan membranlar çatılara belirli bir usul ile uygulanıyor. Tamamı ile ustalık gerektiren bir durum olmasından dolayı herkesin yapabileceği bir işlem değildir. Su yalıtım uygulamalarında membranlar çatı üzerine serilerek şaloma ateşi ile ısıtılarak zemine yapışması sağlanır. Bir membranın zemine yapıştırılması sonrasında diğer membran da daha önce yapıştırılan mebranın üzerine 10 cm binili olacak şekilde yapıştırılır. Böylelikle zemin tamamen membran altında kalarak çatının tamamı membran ile kaplanır. Zemin tamamen membran ile kaplandıktan sonra mebranların ek yerleri ısıtılarak ziftin erimesi ile kaynak yapılır ve eriyen zift her iki mebranın ek yerlerini kapatarak suyun girmesini engelleyecek şekilde yapıştırılır. Bu uygulama ile birlikte kışın yağan yağmur ve kar suları hiçbir şekilde membran altına geçerek çatılarda akıntılar meydana getirmez.
Membran uygulamaları genel anlamda su yalıtımları içindir. Ancak çatıların su yalıtımın yanı sıra ısı yalıtımı da yapılması hem ısı ve hem de su yalıtımından etkin bir şekilde yararlanılması sağlanıyor. Bunun için öncelikle çatıların zeminleri tamamen temizlenerek bir kat su yalıtımı için membran uygulaması yapılır. Su yalıtımı membran uygulaması yapıldıktan sonra membran üzerine ısı yalıtım levhaları konarak membranın üzeri tamamen bu levhalar ile kaplanır. Sonrasında ise ısı yalıtım levhaları tam anlamı ile kaplandıktan sonra bunun üzerine ikinci kez su yalıtım membranları ısıtılarak yapıştırılır ve binanın çatısı hem ısı yalıtımı hem de su yalıtımı uygulaması ile su ve ısıya karşı korunmuş oluyor.
Bu uygulamalar titiz bir çalışma ve ustalık gerektiren işlerdir. Bu nedenle bu uygulamaları yaptırmadan önce bu uygulamaları kaliteli bir şekilde yapan deneyimli firmalar ile görüşmek ve işlemleri bu firmalara yaptırmak daha kesin ve kaliteli çözümler elde etmek için oldukça önemlidir. Membran uygulamaları 5 ile 10 yıl arasında etkin bir şekilde binayı koruyor.