Yapıların servis ömürlerini arttırmak, aşınma, korozyon veya sızıntılara karşı dirençli bir hale getirmek için çeşitli yapı kimyasalları aracılığı ile yapılan uygulamalara su yalıtımı denilir.
Yapılar çeşitli plastik deformasyona uğratıcı kuvvetlere maruz kalırlar ve bu nedenle basınca dayanıklı inşa edilmek zorundadırlar. Yapılarda iki yük kaldırıcı sistem bulunmaktadır. Bunlar beton ve donatılardır.
Basınca dayanım kuvveti yüksek olan bu yapı eğer uzama, esneme, bükülme kuvvetlerine maruz kalırsa keskin (brittle) kırılımlar ile deformasyona uğrar ve bütünlük bozulduğu için penetrasyon kolaylaşır.
Eğer bütünlüğü bozulan bu yapıya suyun penetrasyonu engellenmez ise, penetre olan su donatı da korozyona, betonda deformasyona sebep olur ve iskeletin taşıyabildiği yükü azaltmaya başlar. Taşıma kuvveti azalan yapı, deprem gibi sismik hareketlere maruz kalır ise yıkılma tehlikesi kaçınılmazdır. Ayrıca penetre olan su, bazı bakteri ve mantarlar için hem taşıyıcı hemde beslenme kaynağı olarak, konforlu yaşam alanımızı tehdit eder.
Yaşam kaynağımız olan suyun yapımız üzerindeki etkilerini incelemeden önce, suyun kimyasal ve fiziksel özelliklerini incelemek gerekir.
Su molekülü 0,27 nm çapında oksijen (O) ve hidrojenin (H) kovalent bağ yapması ile oluşur. Oksijenin oluşturduğu negatif yük alanı ve hidrojenin oluşturduğu aktif pozitif yük alanı sebebiyle, su polar yapıdadır. O–H arasında ki bağ kuvveti 460 kj/mol iken, hidrojen bağları 20kj/mol’dür. Aktif hidrojen bağları, moleküller arasında bağ kurduğunda kohezyon, yüzey ile bağ kurduğunda adezyon kuvvetlerini oluşturur. Su, bu bağlanma enerjileri sayesinde kapiler boşluklarda ilerleme kuvvetine sahiptir.
Molekül boyutunun çok küçük olması, adezyon, kohezyon kuvveti sonucunda, su kapiler boşluklu yapılarda (bitki, beton vb) taşınır. Bitkilerde bu taşınım hayati önem arz ederken, binalarımızda da çeşitli sorunlara yol açar.
Betonda kılcal ve kapiler boşlukların yanı sıra, suyun taşınmasına imkan veren çeşitli koşullarda oluşabilir.
Genellikle yapı bütünlüğünün bozulması ve suyun basınçlı ve basınçsız taşınımı ile gerçekleşen su penetrasyonu için su yalıtım sistemleri ve ürünleri polimer teknolojisi ile çözümler üretmiştir.
Su yalıtımı yukarıdaki sorunlara çözüm olmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir.